Achtergronden
  Glucosamine
  Golfen doet u met uw voeten
  Heupslijtage
  Ochtendstijfheid
  Podo-wie podo-wat
  Romeinse voetboog
  Rugpijn: hollen of stilstaan?
  Scoliose, lordose, osewiewose
  Slijtage bestaat niet
  Slijtage bestaat wel
  Stuitpijn
  Tenniselleboog
  Verzekeringen
  Vitamine D
  Impressie

Terug
Begin

Stuitpijn
Hobbelpaard
In de Middeleeuwen bestond er een stuitend martelwerktuig: een hobbelpaard met een scherpe rug om de stuit van de misdadiger bij het "hobbelen" te breken. Toen wisten ze al wat een straf een pijnlijke stuit kan zijn. En een "straf" is het: wil je zitten op een harde stoel of op een fietszadel dan is dat uiterst gevoelig en ongemakkelijk als je last van die plek hebt. Ook zonder zo'n hobbelpaard kan het staartbeen erg pijnlijk worden. Bij een flinke val op de billen zou het bot kunnen breken maar vaker zal het behoorlijk gekneusd zijn. Pijn komt veel voor tijdens de zwangerschap onder invloed van hormonen in combinatie met een verkeerde bekkenstand, na een (zware)bevalling, als de onderrug scheef staat en kan zelfs veroorzaakt worden door een litteken in de buurt van de bilnaad.

www.stuitpijn.nl
Omdat de pijn toch op een tamelijk intieme plaats zit wordt er niet veel over gesproken. Veel artsen weten bovendien geen raad met de klacht. Typ stuitpijn in op het internet en er is een ruime keuze uit sites waar mensen hun pijnervaringen met anderen delen en vragen om hulp.
Dikke billen
Laten we eerst eens kijken waar de stuit zich precies bevindt. Dat klinkt flauw maar heel wat pijnklachten worden ter hoogte van het heiligbeen-gebied aangegeven en pijn op die plaats vraagt een andere aanpak.
De stuit, de coccyx, is het laatste groepje wervels van de wervelkolom. Precies op de plaats waar de bilnaad aan de bovenkant begint, ligt de eerste wervel. Verder naar beneden, richting de anus, liggen de andere stuitwerveltjes. Als je op je bilnaad duwt, duw je dus precies op de stuit. Heeft u stevige en dikke billen dan boft u. Logisch, want die vangen bij het zitten de druk op de stuit grotendeels op. De menselijke stuit is een verkorte uitgave van de staart bij veel dieren. Kwispelen kunnen we er niet mee maar verder is het voor de stabiliteit van het bekken toch nog wel een belangrijk stukje bot. Diverse spieren en banden zijn eraan bevestigd. Het vormt een steunpunt voor de bekkenbodem.
stuit
Geen sluitspier maar stuitspier
Aan weerskanten van de stuit zit een spier bevestigd (de musculus coccygeus) die het staartbeen naar voren en naar opzij trekt. Die spier veroorzaakt de meeste problemen. Als deze spier geprikkeld wordt door een "vast" zittend ruggewricht, een gekneusd stuitgewrichtje, door een litteken of, en dat komt vaker voor dan u denkt, stress, pure psychische spanning, dan trekt de gespannen spier de stuit van zijn normale plaats. Aan de buitenkant kan de dokter voelen dat de botjes scheef staan. Het bot kan pijnlijk zijn maar meestal wordt een intense gevoeligheid ervaren naast de botrand op die continue gespannen en eigenlijk verkrampte spier zelf.

Alles sal regkom...
De behandeling is afhankelijk van de oorzaak: Een scheve rugstand zetten we recht met behulp van houding corrigerende inlegzooltjes, een ruggewricht dat "vast" zit maken we los met een handmatige manipulatie, littekens worden behandeld met acupunctuur of met neuraaltherapie. Als de spier dan toch gespannen blijft of als het staartbeen scheef blijft staan volgt er een inwendige behandeling: de patiƫnt ligt daarbij op de buik. De dokter onderzoekt inwendig, via de anus, de stand van het staartbeen en de spanning van de spieren. Door de verkrampte spier met de onderzoekende vinger te masseren zal die ontspannen. Als de stuit nog scheef blijft staan kan die ook van binnen uit "recht" worden gezet. Dit is bijna altijd een zeer effectieve behandeling. Vaak binnen een of twee dagen verbetert de pijn aanzienlijk. Over het algemeen is een inwendige behandeling twee tot vier keer nodig voor een blijvende verbetering.

::  ::