Achtergronden
  Glucosamine
  Golfen doet u met uw voeten
  Heupslijtage
  Ochtendstijfheid
  Podo-wie podo-wat
  Romeinse voetboog
  Rugpijn: hollen of stilstaan?
  Scoliose, lordose, osewiewose
  Slijtage bestaat niet
  Slijtage bestaat wel
  Stuitpijn
  Tenniselleboog
  Verzekeringen
  Vitamine D
  Impressie

Terug
Begin

Heupslijtage
Angst
Veel mensen komen met de angst van heupslijtage naar het Postureel Medisch Centrum. De uitdrukking “heupslijtage” is nogal betrekkelijk. Een gewricht bestaat uit meer dan alleen “versleten” bot. Gewrichtsbanden, spieren, zenuwweefsel, bloedvaten, de manier waarop het heupgewricht belast wordt, allemaal belangrijke factoren die niet op een Röntgenfoto te zien zijn. Wat uitleg over heupklachten kan geen kwaad.

Pijnklachten
Klachten van "de heup" worden aangegeven in de bil, aan de zijkant van het bekken, vaak op het bot aan de zijkant van het bovenbeen of in de lies. De bil heeft zelden iets met de heup te maken maar met een probleempje in de wervelkolom. Blijft over de zijkant van het bekken/bovenbeen en de lies. Pijnklachten hebben een oorzaak. Een bepaald lichaamsdeel wordt overbelast, raakt geïrriteerd en gaat pijn doen. Zo is het ook met heupklachten. Een van de belangrijkste oorzaken is het beenlengteverschil.
Spierpijn
Als bijvoorbeeld het linkerbeen langer is dan het rechterbeen staat het bekken scheef. Een scheef bekken betekent een scheve wervelkolom en dat kan rugklachten geven. Een lichaam probeert foutjes in de houding te corrigeren of op te vangen. In dit geval zijn het de spieren aan de linker zijkant (de kant van het langste been) van het bekken die aanspannen om verder wegzakken/scheefstand van het bekken te voorkomen. Veel mensen noemen die zijkant ten onrechte "de heup". De zijkantspieren krijgen geen rust meer, worden overbelast en gaan pijn doen: "heupslijtage" zeggen we dan. Deze klacht heeft dus niets te maken met gewone spierpijn. (De zogenaamde slijmbeursontsteking van de heup wordt op dezelfde manier veroorzaakt.) Als het beenlengteverschil op de juiste manier gecorrigeerd wordt, verdwijnt de pijn over het algemeen vrij snel.
heupslijtage
  A. korte been B. lange been

Gewrichtspijn
Pijn in het midden van de lies is een lastiger probleem. De belasting door het lichaamsgewicht is groter aan de kant van het kortste been. U valt als het ware met uw lichaam naar de korte kant. Het heupgewricht (dus niet de spieren) wordt aan die kant door het extra gewicht overbelast. Het botweefsel wordt overprikkeld en er kan zich een botarthrose vormen. Een arthrotisch heupgewricht dat overbelast wordt gaat pijn doen. De pijn wordt gevoeld in het midden van de lies, op de plaats waarachter het heupgewricht zich bevindt. De arthrose kan niet meer worden teruggedraaid. Wel kunnen door o.a. een correctie van het beenlengteverschil de belasting van het gewricht en de pijn aanzienlijk verminderen. Een operatie kan dan in een gunstig geval een paar jaar worden uitgesteld.

::  ::